2013. március 24., vasárnap

Mikor boldog a nyúl? – Kaposvári Szabadegyetem

A közelgő húsvétot jelezve stílusos témát választottak tudománynépszerűsítő előadás-sorozatuk harmadik alkalmára a kaposvári megyei könyvtár és az egyetemi könyvtár munkatársai. És amit ígérnek, az a valóban élményszerű ismeretszerzés a nyúltenyésztés rejtelmeiről az etológia és a tartástechnológia egyik legkiválóbb, nemzetközileg elismert tudósától.

Prof. Dr. Szendrő Zsolt a Kaposvári Egyetem egyetemi tanára, az MTA doktora. Elismerései között szerepel többek között a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztje, az  Akadémiai Díj és a Szentgyörgyi Albert-díj.


A szervezők minden érdeklődőt szeretettel várnak 2013. március 27-én (szerdán) a Takáts Gyula Megyei és Városi Könyvtárban!

2013. március 23., szombat

A víz világnapja Marcaliban

Március 21-én, a közelgő víz világnapja alkalmából különleges délelőttöt töltöttek a marcali óvodások a Berzsenyi Dániel Városi Könyvtárban. Az eseményről képes beszámoló jelent meg a Marcali Portálon, amely a képre kattintva megtekinthető.

(A kép forrása: marcaliportal.hu)

2013. március 22., péntek

„Szentelt víz érte az izraelita házát”

A bulvármédia a sokszoros kattintás reményében talán a fenti címmel közölte volna az alábbiakat:
     Traubermann Ádám csurgói téglagyáros háza majdnem leégett 1929 nyarán. Szerencsére közel volt a segítség és a víz, így az épület megmenekült.
     2013 tavaszán újra vízzel hintették meg a házat, ezúttal azonban szentelt vízzel, jelezve nemcsak az épület, de a benne otthont kapó Városi Könyvtár megújulását is. 



     A segítség most is hatékony volt. A pályázati forrásból felújított és kibővített csurgói Városi Könyvtárat egyházi (katolikus és evangélikus) áldással adták át az olvasóknak 2013. március 14-én délelőtt. A könyvtárosokkal együtt ünnepeltek a kivitelezők, intézményvezetők, alkalmazottak, tanárok és diákok. 



     A zord időjárás ellenére a megye távolabbi részéről is érkeztek vendégek, negyedmagammal a Megyei Könyvtárat képviseltük. Az áldásra a város polgármesterének köszöntő szavai után került sor, majd a jelképes szalagátvágással birtokba vehettük a könyvtárat. Kipróbáltuk a gyerekkönyvtár zsákfoteljeit és az olvasóterem szép székeit is. Traubermann Ádám egykori háza barátságos külsővel és belsővel vonz és marasztal. (Mi azért időben hazaindultunk Kaposvárra, mert az időjárás nem volt annyira barátságos.)
 

     A megnyitó után többen átmentünk a közelben álló Helytörténeti Gyűjteménybe is, ahol ezúttal egy kiállítás megnyitóján vehettünk részt, amely Tükör/Képek címmel a város egykori és mostani arcát mutatja be egyszerű, de rendkívül szellemes módon.
     A könyvtár további fejlesztései között ugyancsak pályázati segítséggel a számítástechnikai eszközpark megújítása szerepel, amihez sok sikert és elégedett könyvtárhasználókat kívánunk!
Horváth János

2013. március 18., hétfő

„Könyvtárak a változások időszakában” – Sörény Edina előadása Kaposváron

Sörény Edina „Könyvtárak a változások időszakában” címmel főbb pontokban a könyvtári rendszer jogszabályi hátterének változásairól, a szervezeti átalakulásokról, a szakfelügyeleti rendszer megújulásáról és az új könyvtári stratégia megfogalmazásának esedékességéről tartott előadást 2013. február 5-én a kaposvári megyei könyvtárban.


2013. március 16., szombat

„Könyvtárak a változások időszakában” – emlékeztető a somogyi könyvtárosok évkezdő szakmai napjáról

A Magyar Könyvtárosok Egyesülete Somogy Megyei Szervezete február 5-én tartotta évnyitó taggyűlését és szakmai napját a Takáts Gyula Megyei és Városi Könyvtárban. Az Egyesület és a megyei könyvtár közös vendége ezúttal Sörény Edina, az EMMI (korábban NEFMI) Könyvtári Osztályának vezető tanácsosa, könyvtári és EU-szakértői referense, illetve Ramháb Mária könyvtárfejlesztési szakértő, a kecskeméti Katona József Megyei Könyvtár igazgatója volt. Mindketten olyan jogszabályi és egyéb, a  könyvtári rendszert érintő változásokról szóltak, amelyek egy könyvtártípust sem hagynak érintetlenül, ezért előadásaik tartalmáról bővebb összefoglalókat is készítettünk, amelyek későbbi bejegyzéseinkben lesznek olvashatók. Addig is a tanácskozás eseményeiről: