2012. június 23., szombat

Múzeumok (és könyvtárosok) éjszakája

Egy hete történt, de már várjuk a következő alkalmat...
Kaposváron június 16-án  együtt dolgozott a múzeum és a könyvtár.  Ha a programok külön helyszínen zajlottak is, a célok, az ide-oda vándorló látogatóár a hangulat és végül a sikerek összekapcsoltak bennünket. A Megyei és Városi Könyvtár idén először csatlakozott a Múzeumok éjszakájához kiállításokkal, éjszakai raktártúrával, csillagvizsgálóval és irodalmi teaházzal.


Olyan volt ez, mint egy tematikus rendezvénysorozat, amelyhez a témát és az alaphangulatot a Sefag Zrt. biztosította a könyvtárban. A csodálatos természet című vándorkiállítás utolsó állomása, Bozóki László vadászélmény-beszámolója és afrikai vadásztrófeái egzotikus világot kölcsönöztek erre az éjszakára a könyvtár belső tereinek. De a szabadban bemutatott erdészeti gépek kiállítása, a természetes alapanyagokat felhasználó kézművessátor, a kvízparti, a szabadtéri vetítés és az irodalmi teaház is a természethez, az erdészethez és a vadászathoz kapcsolódtak.


A könyvtár hátsó teraszán fotelokkal, kanapékkal berendezett irodalmi teaház témája a Fekete István-élmény volt. Az életműről összeállított színes tabló és a szabadtéri polcról levehető Fekete István-írásokon kívül beszélgetések és felolvasások is színesítették az estét. A beszélgetőkör vendége volt dr. Sütő Zoltán, a Kaposvári Egyetem oktatója is. Az olvasmányélmények megvitatásán túl talán épp az adta a rendezvény sava-borsát, hogy egy irodalmár és egy könyvtáros munkatárs mellett Fekete István munkásságát másképp is értő olvasó, a Baromfi- és Társállat-tenyésztési Tanszék vezetője is megosztotta gondolatait a közönséggel.


A beszélgetés sikerét mutatta, hogy a vendégek hosszasan maradtak, a kedvenc Fekete István-novellák felolvasása már állólámpa fényénél, az asztalokon és a járdán pislákoló mécsesek mellett zajlott. A teraszon és az épületben közben több százan megfordultak. A vízforralókban mindenesetre éjfélig zubogott a teavíz, és a könyvtárosok által készített teasütemény is sokáig kitartott...


Népszerű volt a könyvtár oldalában felállított csillagvizsgáló is. Bár ahány embert kérdeztünk, mindenki mást látott a csillagos égbolton, azt azonban bizton állíthatjuk, hogy a Szaturnusz gyűrűje tényleg ott volt!


Ám amitől a könyvtár éjszakája a Múzeumok éjszakájának részévé válhatott, az kétségkívül a raktártúra volt, és ezt nemcsak a látogatók kiugróan magas száma, de a lelkesedése is bizonyította. A tárlatvezetők olyan helyeket mutattak meg a 6-8 fős turnusoknak, amelyeket napi munkájuk során sokan a könyvtárosok közül sem látnak. A tekerős polcokkal berendezett zárt raktár például így többeknek már nemcsak a Da Vinci-kód filmes adaptációjából lehet ismerős... Hogy mihez kellettek a zseblámpák, és mi minden derült még ki a könyvtár muzeális gyűjteményéről, az pedig továbbra is maradjon titok, de legalábbis ajánló a jövő évi raktártúrához! 


Összességében elmondható, hogy a programot a vártnál jóval többen látogatták, de meglepetésként ért bennünket a betérők őszinte érdeklődése, bátorítása is. Voltak törzsolvasók, akiknek régi vágya teljesült, amikor bekukkanthattak egy-egy zárt ajtó mögé, de a tárlókban elhelyezett vagy könyvtáros felügyelete mellett lapozgatható muzeális dokumentumok meghatott csodálata is nagy hatással volt a szervezőkre.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése