2012. június 2., szombat

83. Ünnepi Könyvhét Kaposváron

Alig egy hét múlva országszerte elkezdődnek a programsorozatok a 83. Ünnepi Könyvhét és 11. Gyermekkönyvnapok kapcsán. Kevesen tudják talán, hogy az ünnepi könyvhét egy sajátos magyar kulturális rendezvénysorozat, amelyet Supka Géza (a Literatura irodalmi folyóirat főszerkesztője) javaslatára rendezett meg először a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése 1929-ben. A rendezvényhez 2001-től kapcsolódnak a gyermekkönyvnapok. Az ünnepi könyvhét hagyományosan az aktuális könyvújdonságok bemutatkozásának ideje, de a könyvesstandok mellett állandó kísérőprogramok (beszélgetések, dedikálások) is várják ilyenkor az érdeklődőket. Az ünnepi könyvhét székhelye Budapest (legjelentősebb helyszíne a Vörösmarty tér), de az utóbbi években egyre több város is csatlakozik június elején a fesztiválhoz.

Kaposváron Fésűs Éva meseíró dedikál 2011-ben

Kaposváron hagyományosan a Megyei és Városi Könyvtár Kaposvár Megyei Jogú Város Önkormányzatával, valamint a Berzsenyi Dániel Irodalmi és Művészeti Társasággal együttműködve szervezi az ünnepi könyvhetet. Idén a Magyar Olvasástársaság, a Csiky Gergely Színház és a helyi általános iskolák is csatlakoznak a helyi programokhoz.

A könyvhét hivatalos megnyitója Kaposváron június 7-én lesz a Múzeum előtt, 12.30 órakor. A könyvhetet megnyitja: Oláh János költő. Köszöntőt mondanak: Szita Károly, Kaposvár polgármestere és Bátori Zsolt, a SMIK központvezetője. A megnyitó ünnepségen közreműködnek: a Nagyboldogasszony Római Katolikus Gimnázium fúvószenekara, a Festetics Karolina Központi Óvoda és a Roxínház.
A rendezvény ideje alatt a könyvessátraknál dedikálnak: Kerékgyártó István, Komáromi Gabriella, Laczkó András és Oláh János. Könyveik a sátraknál megvásárolhatók.

A szervezők arra törekedtek, hogy ebben az évben minél több gyermek is részese lehessen a fesztiválhangulatnak. Délelőtt több száz iskolást várnak a főtérre a Mesél a város című villámcsődületre, kora délután pedig a Megyei és Városi Könyvtár gyermekkönyvtárosait érdemes keresni a sétálóutcán.


A 83. Ünnepi Könyvhét további programjai a kaposvári könyvtárakban:

A Megyei és Városi Könyvtár szervezésében:
2012. június 7-én (csütörtökön) 17.00  órakor
Oláh János költővel Gombos Péter beszélget.
Közreműködnek a Roxínház művészei.
Helyszín: 
Megyei és Városi Könyvtár (Kaposvár, Csokonai utca 4.)


A Berzsenyi Dániel Irodalmi és Művészeti Társaság szervezésében:
2012. június 8-án (pénteken) 17.00 órakor
Irodalmi legendák, legendás irodalom 7.
Albert Zsuzsa interjúkötetének bemutatója.
Közreműködik az Arcadelt Kamarakórus. 
Kórusvezető: Lucz Zsófia.
Helyszín: 
Megyei és Városi Könyvtár (Kaposvár, Csokonai utca. 4.)


A 48-as Ifjúság úti Fiókkönyvtár szervezésében:
2012. június 11-én (hétfőn) 14.30 órakor
Író-olvasó találkozó Komáromi Gabriellával.
Az irodalomtörténész Lázár Ervin élete és munkássága című könyvét mutatja be.
Helyszín:
48-as Ifjúság úti Fiókkönyvtár 
(Kaposvár, 48-as Ifj. út 54–60.) 

 
A Petőfi Sándor Emlékkönyvtár szervezésében:
2012. június 11-én (hétfőn) 17.30 órakor
Író-olvasó találkozó Kerékgyártó Istvánnal 
Az íróval Gombos Péter beszélget.
Helyszín: 
Petőfi Sándor Emlékkönyvtár (Kaposvár, Honvéd utca 1.)

(Fotó: kerekgyarto-istvan.hu)


Érdemes nyitott szemmel járni, utazni a városban ezen a héten, mert itt-ott elhelyezett OLVASÓ-PONTOKon egyéb meglepetések is várják a járókelőket!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése